Bogatstvo vatikanskih siromaka

Zaista teško je reći koliko je bogat Vatikan. Informacije do kojih sam dolazio uključivalo je većinom umiješanost Vatikana u skandal s nacističkim (ustaškim) zlatom, odnosno bogatstvom otetim žrtvama holokausta u Drugom svjetskom ratu. Ovdje je nemoguće izbjeći politiku jer, kao što je rekao William Dorich “ Od novca koji je otet od zuba mojih rođaka, Vatikan je omogućio nacistima bijeg u Argentinu”. On je pokrenuo sudski spor protiv Banke Vatikana i franjevačkog reda kako bi dokazao umiješanost Vatikana u zbivanja u Drugom svjetskom ratu. Njegove tvrdnje se odnose na financiranje “Puta štakora” , mreže puteva kojima su nacisti i fašisti bježali iz Evrope nakon Drugog svjetskog rata. U njegovoj tužbi stoji da su Banka Vatikana i franjevci pomogli članovima brutalnog nacističkog režima u Hrvatskoj sakriti i prokrijumčariti oteto blago vrijedno milijune dolara, uključujući zlato i nakit otetim od zarobljenika koncentracionih logora.
Pokušao sam ovaj put izbjeći pisati o umiješanosti Vatikana u ta zbivanja, i fokusirati se na druge izvore Vatikanskog bogatstva. Novčano bogatstvo je samo mali dio ako se usporedi s neprocjenjivim blagom u nekretninama koje govori o “božjoj slavi”. Članak Why the Vatican needs money iz 1987. godine ističe kako Vatikan nije imao dovoljno novca da pokrije troškove svojih uposlenika. No, još je sedamdesetih godina, 1973. godine objavljen izvještaj “Vatikanske milijarde” (Vatican Bilions) koji je napisao Avro Manhattan.
“Vatikan posjeduje ogromne investicije Rothschilds-ovih u Britaniji, Francuskoj i Americi, u Hambros Banci, u Londonu i Zurichu. U Sjedinjenim Američkim Državama u Banci Morgan, Chase-Manhattan Banci, Prvoj Nacionalnoj Banci New Yorka, Bankarskih trust kompanija i ostalih. Vatikan posjeduje milijarde širom moćnih međunarodnih kompanija poput Gulf Oil, Shell, General Motors, Bethlehem Steel, General Electric, International Business Machines, T.W.A., itd. Sveukupna vrijednost se procjenjuje na više od 500 bilijuna dolara samo u SAD-u.”
“Katolička crkva, kada bi se svi njeni izvori bogatstva spojili bila bi najznačajniji broker u svijetu. Vatikan neovisne od svakog pojedinog uspješnog pape neprestano je bila usmjerena ka Sjedinjenim Državama. Po pisanju Wallstreet Journala Vatikanski financijski potezi u Sjedinjenim Državama su tako enormni da su se često događale kupovine zlata za koje se plaćalo milijunima dolara odjednom.”
United Nations World Magazine procjenio je Vatikansko blago na više milijardi dolara, od čega je veliki dio pohranjen u zlatu u Federal Reserve Bank u Americi, dok je ostatak u bankama u Engleskoj i Švicarskoj. Ali ovo je samo mali dio Vatikanskog bogatstva, koje je u Sjedinjenim Državama veće od pet najvećih korporacija u zemlji. Kada se tome dodaju nekretnine, posjedi, dionice i vrijednosni papiri u svijetu tada cijelo bogatstvo katoličke crkve prkosi svakoj racionalnoj procjeni.”
Katolička crkva je najveća financijska sila, skupljač blaga i vlasnik nekretnina. Ona je najveći vlasnik materijalnog bogatstva od svake institucije, korporacije, banke, gigantskih trustova, vlade ili države na svijetu. Papa, kao vidljivi posjednik neizmjere količine blaga, jeste najvjerovatnije najbogatiji pojedinac dvadesetog stoljeća. Nitko ne može zasigurno procijeniti koja je vrijednost u milijardama dolara.
Velike prihode obezbjeđuju i sveci koje je katolička crkva proglasila. U pravilu, što je svetac značajniji, više novaca donosi. A to je značilo, svetac vas može odriješiti vaših grijeha. Dovoljno je nositi križ ili neki predmet posvećen svecu, kao što Manhattan navodi apostola Petra, u čije ime je papa Grgur opraštao grijehe. Oni koji su željeli da im grijesi budu oprošteni davali su velikodušne zahvale u vidu novca i imanja.
Kada je754. godine Pepin, kralj Franaka pobijedio Lombarde, “tisuće sela, utvrda, farmi i imanja, naslijedio je predstavnik svetog Petra na zemlji: papa.”
No, čini se da je preokret načinjen kada se pojavila Konstantinova donacija između 750-775. godine koju je papa Hadrian i predao caru Charlemagneu kako bi se dokopao njegove zemlje, govori o darovima koje je Konstantin predao crkvi. Ta je donacija postavila papu iznad zemaljskih vladara i nacija, učinila ih je nasljednikom cijelog Rimskog Carstva, što je uključivalo Judeju, Grčku, Aziju, Trakiju, Afriku, grad Rim s Italijom i cijelo Zapadno Rimsko Carstvo. Donacija je sadržavala zahvalu Konstantina Silvestru za obraćenje, krštenje i čudesno izlječenje gube. Ovo je naravno sve bila prevara.
Glad za bogatstvom ogledala se u podizanju luksuznih katedrala i veličanstvenošću liturgija. Usporedno s tim rastao je i svjetski ponos koji je bio sve gladniji za zemaljskim bogatstvima. Ovo je uzrok nedostatku milosrđa koje se okrenulo na očitu netoleranciju.

Oglasi

1 komentar

 1. sančo pansa said,

  19/11/2010 at 6:49 pm

  golgota
  jesi li ti brdo ili onaj koji nosi križ uz to brdo?

  Vjerovatno onaj koji je nosio onomad davno križ nije niti blizu mogao pretpostaviti kako će se “brdo” umreženo razviti pozivajući instituciju baš na onog koji ga je tri put zanijekao.
  Rekolo bi se da ga je bezbroj puta do sada crkva zanijekala, pa je i ovaj put do daske.


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s

%d bloggers like this: